Înapoi

Sunt student, vreau să muncesc! Aflați despre munca pe care o puteți combina cu studiile

27 Februarie, 2020 9450
Sunt student, vreau să muncesc! Aflați despre munca pe care o puteți combina cu studiile

Studenții cunosc ca nimeni altul valoarea banilor și a timpului liber. Foarte mulți caută posibilitatea să lucreze după ore și să câștige bani. Cineva are nevoie de caiete noi, cineva vrea să ofere ciocolate domnițelor de la facultate, unii vor să investească în autodezvoltare, iar alții  sunt impuși de circumstanțe.

Iar dacă adolescenții caută de lucru cu susținerea părinților, atunci studenții iau decizii aproape independent, iar responsabilitatea în așa caz este mai mare.

Cum să găsești jobul potrivit și ce trebuie să știi despre drepturile tale – află în acest articol.

Unde să caute de lucru un student?


Indiferent de vârsta solicitanților, modalitățile de bază de căutarea lucrului rămân aceleași.
  1. Online.
  2. După specialitate.
  3. Prin cunoștințe și rude.
  4. Direct.
  5. La târg de cariere.

Dacă ești student, cel mai ușor e să te înregistrezi pe Rabota.md, să depui CV și totodată să verifici rubrica „Joburi pentru studenți”. Nu doar la noi, ci și pe multe alte site-uri de căutare a locurilor de muncă, poți indica condițiile: muncă temporară sau pe termen lung, programul și numărul de ore lucrătoare, vârsta. Dar dacă ai mai puțin de 16 ani, atunci internetul nu prea te va ajuta – practic în toate anunțurile este strict indicat: „de la 16 ani și mai mult”. În acest caz nu este vorba de discriminare pe vârstă, ci de reguli stricte ale Codului Muncii:

Potrivit legislației Republicii Moldova, fără acordul părinților adolescenții pot lucra doar de la vârsta de 16 ani.


Căutarea jobului după specialitate presupune căutarea unei funcții care corespunde cu profesia pe care o învățați. Dacă faceți studiile, de exemplu la Universitatea de Medicină, cel mai probabil că veți găsi un loc de muncă la vreo unitate sanitară sau clinică privată. Uneori instituțiile de învățământ direcționează studenții către practici plătite, iar alteori un loc de muncă poate fi recomandat de un profesor fidel sau un coleg. Căutarea unui loc de muncă după profil este o soluție bună dacă doriți să creșteți profesional, iar până la sfârșitul studiilor veți acumula o experiență în domeniu.

Cunoștințele și rudele pot ajuta și ei uneori. Nu trebuie să vă gândiți la reputația voastră, trebuie să vă gândiți la experiență. Este mult mai important să dobândești abilități și te obișnuiești să lucrezi, iar sub aripa rudelor sau persoanelor apropiate – e mult mai simplu. Desigur, dacă înțelegeți să reputația persoanei care v-a recomandat depinde de comportamentul și buna credință pe care le veți manifesta la locul de muncă.

Să presupunem că ești student și dorești cu adevărat să lucrezi într-o anumită companie. De ce să nu le scrii, să-i suni sau chiar să-i vizitezi și să-i întrebi: Aveți nevoie de angajați? Oamenii de afaceri ambițioși sunt întotdeauna apreciați, iar multe companii sunt gata să angajeze studenți și să crească tineri profesioniști. Aproape fiecare companie are un departament de resurse umane, iar pe e-mailul acestuia poți trimite un CV, indicând din start că ești student. Dacă specialitatea ta corespunde companiei, vei avea un avantaj uriaș.


Și în sfârșit, târguri de cariere. La ultimul târg de cariere din toamna anului 2019, blogul Rabota.md a fost plăcut surprins nu doar de numărul locurilor vacante pentru studenți (în special în domeniul IT), dar și de condițiile preferențiale oferite solicitanților:
  • Educație gratuită;
  • Cursuri suplimentare gratuite, inclusiv lingvistice;
  • Zile scurte de muncă, program flexibil, zile suplimentare de concediu;
  • Transport gratuit, alimentare asigurată;
  • Și altele.

Nu ratați astfel de evenimente. O vizită vă poate schimba cariera spre bine.

În plus, nu ar trebui să credeți că absolut toți angajatorii, auzind cuvântul „student”, caută scuze pentru a nu vă angaja la muncă. Nu e deloc așa.

Un HR manager inteligent, mai ales un angajator inteligent, ține minte foarte bine de la ce a început și mereu este gata să ajute tinerii specialiști să se ridice în picioare, întrucât ulterior poate primi un cadru foarte prețios.

Unde se poate angaja un student?


În primul rând, decideți cu ce scop căutați un loc de muncă? Există două mari diferențe între necesitate și dorință - în ambele cazuri ar trebui aplicată o abordare diferită la căutări.

Dacă aveți nevoie de bani și urgent sau invers, dacă aveți nevoie de puțini bani și un grad ușor de independență față de părinți, bonusuri la burse și posibilitatea de a vă distra în weekend - ar trebui să căutați orice loc de muncă cu condiții de muncă convenabile și un salariu normal.

Dacă obiectivul principal nu este să câștigați bani și să nu vă ocupați tot timpul liber, ci să începeți serios cariera, ar trebui să alegeți un loc de muncă care va deveni o contribuție în viitorul vostru. Poate la început va fi o poziție mică, cu un salariu mic, dar cu o perspectivă bună de creștere, într-o companie cu nume mare și cu mentori respectați.

Este posibil să fiți nevoiți să luați o muncă la distanță, care este mai prost plătită și nu aduce un venit stabil, dar vă oferă o creștere profesională și o pregătire suplimentară. Obiectivul este să obții de la angajator nu numai beneficii materiale precum bani și condiții de muncă confortabile, ci experiență valoroasă, contacte utile și cunoștințe noi.

La finalizarea studiilor veți avea multe abilități practice și cel mai probabil, după absolvire, veți putea continua o carieră de perspectivă chiar în aceeași companie.

Dacă acesta este scopul vostru, atunci încercați să căutați oferte interesante în rubrica „Stagiere” pe Rabota.md.

Trebuie să înțelegeți, că uneori merită să sacrifici un lucru în favoarea celuilalt. Să cerșiți o zi liberă de la muncă pentru a susține examenul sau să chiuliți de la perechi pentru a câștiga mai mult.

În continuare vom clasifica munca în tipuri și le vom parcurge pe fiecare.

Munca de zi (cu normă parțială)


E clar că studenții nu pot lucra toată ziua, însă cei care au avut noroc cu orarul flexibil de studii, vor putea munci 4-5 ore pe zi, de dimineață până la amiază. Munca poate fi diversă, dar principalul avantaj este un salariu bun. De exemplu:
  • Angajați la oficii;
  • Manageri de vânzări;
  • Distribuitori de mărfuri;
  • Operatori în call-center;
  • Personal de securitate;
  • Specialiști IT;
  • Asistenți contabili și finanțatori;
  • PR, publicitate;
  • Logisticieni;
  • Merchandiseri;
  • Curieri;
  • Repetitori și bone.

Rubricile „Joburi pentru studenți, part-time” și „Joburi fără experiență” pe Rabota.md cuprind multe posturi vacante, potrivite celor care caută de lucru în timpul liber în anii de studenție.

Munca de seară


Este mult mai dificil să găsești un loc de muncă seara. Aici merită să cauți fie o companie care oferă lucru pentru studenți în perioada de seară, fie un job care este plătit pentru volumul de lucru efectuat și nu pentru timpul lucrat. 
  • Call-centrele oferă diverse ture de muncă pentru diferite categorii de solicitanți;
  • Promotorii, distribuitorii de pliante și curierii pot lucra seara;
  • Multe magazine, cafenele și instituții publice oferă locuri vacante pentru cei care vor să muncească seara – vânzători de pop-corn în cinematografe, chelneri și altele.

Munca de noapte


Să lucrezi noaptea este rău și despre aceasta deja am vorbit în acest articol, dar oamenii sunt diferiți și pentru cineva acest lucru poate fi varianta ideală. În cazul joburilor de noapte, să învățați va fi cu mult mai dificil, trebuie să înțelegeți acest lucru. Uneori astfel de posturi vacante sunt bine plătite – asta și poate fi criteriul de bază al alegerii, cu excepția faptului când e practic unica variantă care vă permite să combinați jobul cu studiile. Mereu există și alte variante. Ce ține de munca de noapte, vă puteți angaja în localuri care activează 24/24, de exemplu:
  • Barista;
  • Operatori (nu doar în call-centre de vânzări, dar și de suport tehnic);
  • Muncă fizică (ture de noapte în fabrici);
  • Casieri în supermarketuri non-stop;
  • Inventar la magazinele de vânzare cu amănuntul;
  • Taximetriști;
  • Freelanceri.

Part-time și muncă la distanță


Această opțiune este potrivită pentru majoritatea studenților, în special celor care învață fără frecvență. În acest caz puteți să nu vă ridicați de la locul de muncă, deși este recomandat să o faceți la fiecare 1,5 ore. Dacă aveți un laptop, internet și anumite abilități, puteți:
  • Scrie texte la comandă (redactare, rescriere, traduceri, SMM);
  • Realizați site-uri și oferiți suport tehnic;
  • Implicați-vă în publicitate online;
  • Desenați schițe, bannere, logo-uri, ilustrații etc.

Munca pe vară


Și în sfârșit, opțiunea care se potrivește tuturor și pe care studenții o iau în considerare cel mai des. Studenții au veri mult mai scurte, dar cu toate acestea, consideră aceste câteva luni un moment minunat pentru a câștiga bani pentru cheltuielile de buzunar.

Astfel de muncă se numește sezonieră și majoritatea posturilor vacante apar vara. Cel mai des este vorba despre:
  • Vânzători de înghețată, băuturi răcoritoare și vată dulce;
  • Muncitori în parcuri de distracții;
  • Barista și chelneri;
  • Hostess.

Și multe altele. Vă recomandăm să căutați locuri de muncă în secțiunea „Muncă sezonieră” pe Rabota.md.

Ce trebuie să știi, dacă ești student și vrei să lucrezi?


În primul rând, fiecare student trebuie să știe despre: vechimea în muncă, contract de muncă și experiența de muncă.
  • Vechimea în muncă. Cu cât începi mai devreme să lucrezi, cu atât vei obține mai multă experiență care îți poate înlocui CV-ul.
  • Contractul de muncă. Conform Codului Muncii al RM, orice angajat care a împlinit vârsta de 15 ani poate încheia un contract de muncă. Nu doar că poate, dar trebuie. Acest fapt reprezintă nu doar siguranța companiei, ci și a angajatului.
  • Experiența de muncă. Absolvenții care nu au lucrat niciodată în viața lor sunt mai puțin pregătiți decât cei care au reușit să lucreze și să afle prețul banilor.

În continuare, recomandăm studenților care nu au împlinit vârsta de 18 ani, să facă cunoștință cu articolul nostru despre munca adolescenților. Aici veți găsi multă informație utilă despre care mulți nu cunosc: subtilitățile angajării, domeniile interzise de activitate, profesii recomandate de stat și multe altele.

Dacă ești student la universitate și ai atins majoratul, drepturile tale devin aceleași ca ale adulților. Cu toate acestea, în calitate de student ai și drepturi speciale, majoritatea fiind reglementate de Capitolul III din Codul Muncii a RM „Garanții și compensații pentru salariații care îmbină munca cu studiile”.

Dispozițiile de bază ale legii care trebuie știute de către fiecare student care caută de lucru:
  1. Salariaţilor care studiază cu succes, fără scoatere din activitate, în instituţiile de învăţământ secundar profesional, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, acreditate în condiţiile legii, li se acordă, în modul stabilit de Guvern concedii suplimentare cu menţinerea, integrală sau parţială, a salariului mediu..
  2. Angajatorul este obligat să creeze condiţiile necesare şi să favorizeze formarea profesională şi tehnică a salariaţilor care urmează instruirea în producţie, se perfecţionează sau studiază în instituţii de învăţământ, fără scoatere din activitate.
  3. La concediile suplimentare acordate salariaţilor care îmbină munca cu studiile, potrivit unei înţelegeri scrise între angajator şi salariat, pot fi alipite concediile de odihnă anuale.
  4. Nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în concediu de studii.
  5. Durata concediilor de studii nu se include în durata concediului de odihnă anual.

Studenții au dreptul deplin de a lua zile libere pentru studii, dar acest lucru trebuie discutat în prealabil cu angajatorul. Restul depinde deja de compania în care ești angajat: fiecare are propriile bonusuri, concesii și condiții. 

Cel mai importat - în căutarea unui loc de muncă, nu uitați că studiile nu trebuie să fie afectate de acesta.


Articole asemănătoare