Înapoi

Concediul medical în Moldova: răspunsurile la cele mai frecvente întrebări

11 Ianuarie, 2024 234095
Concediul medical în Moldova: răspunsurile la cele mai frecvente întrebări

Atunci când sunteți bolnav, aveți dreptul de a nu lucra pentru a vă recupera și a nu vă infecta colegii. Într-o astfel de situație, vi se cuvine un concediu medical. În acest articol vom discuta despre cum îl puteți obține, despre posibilitatea de a lua concediu medical dacă copilul dumneavoastră este bolnav și de ce depinde cuantumul concediului medical.

Ce este un certificat de concediu medical?


Certificatul de concediu medical este un document care confirmă incapacitatea unui angajat de a-și îndeplini sarcinile de serviciu din cauza unei boli sau a unui accident. Certificatul de concediu medical este important deoarece vă permite să primiți o indemnizație și vă protejează de concediere.

Cum pot deschide și închide concediul medical?


Procedura nu s-a schimbat de ani de zile: trebuie să mergeți la medicul de familie pentru a vă emite un certificat de concediu medical și a vă prescrie un tratament, iar apoi să vă concentrați asupra însănătoșirii. Centrul de sănătate va transmite toate informațiile către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). După ce v-ați recuperat, trebuie să vă întoarceți la medicul de familie pentru a închide concediul medical, iar certificatul cu ștampila care v-a fost eliberat — să-l aduceți la muncă și să-l lăsați la departamentul de contabilitate.

Cât timp mă pot afla în concediul medical?


Perioada maximă a concediului medical plătit — 180 de zile calendaristice pe an. Aceasta poate fi prelungită prin decizia unui medic, dar nu mai mult de 30 de zile calendaristice pe an. Excepțiile sunt prevăzute în articolul 24 din hotărârea de guvern privind aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă.

Cine plătește pentru concediul medical?


Pentru primele 5 zile calendaristice, angajatorul plătește indemnizația de boală, după — cheltuielile sunt suportate de către stat prin intermediul CNAS. Menționăm că, pe parcursul unui an, angajatorul nu poate plăti pentru mai mult de 15 zile calendaristice de concediu medical. De exemplu, dacă ați fost bolnav în ianuarie și martie timp de câte o săptămână fiecare, din contul angajatorului, atunci, dacă vă îmbolnăviți în toamnă, indemnizația de boală va fi plătită, începând cu prima zi, din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Lei moldovenești

Depinde indemnizația de stagiul de muncă?


Parțial. Începând cu anul 2024, toți angajații au dreptul la indemnizație, plătită de către angajator, indiferent de stagiul de muncă.

La prestațiile de asigurări sociale din partea statului au dreptul angajații cu un stagiu de muncă de cel puțin 3 ani. În cazul în care stagiu de cotizare este mai mic, indemnizația poate fi totuși primită — dar cu condiția ca persoana să aibă lucrate oficial cel puțin 9 luni din cele 24 dinaintea concediului medical. 

Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA sau de o maladie oncologică se acordă indiferent de durata stagiului de cotizare.

Cum se calculează cuantumul indemnizației?


Cuantumul lunar al indemnizației plătite de către angajator este stabilit în limita a 75% din salariul angajatului.

În ceea ce privește cuantumul lunar al indemnizației de incapacitate temporară de muncă, care este plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, aceasta depinde de durata stagiului de cotizare:

60% din venitul mediu lunar asigurat pe parcursul a 12 luni în cazul unui stagiu de cotizare de până la 5 ani;
70% din venitul mediu lunar asigurat pe parcursul a 12 luni în cazul unui stagiu de cotizare de la 5 la 8 ani;
90% din venitul mediu lunar asigurat pe parcursul a 12 luni în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.

Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA sau de o maladie oncologică este de 100% din salariu și este plătită integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Cine nu are dreptul la indemnizație?


Nu aveți dreptul la indemnizație, dacă: 
  • v-ați provocat daune asupra sănătății în mod intenționat; 
  • ați pierdut capacitatea de muncă ca urmare a unei infracțiuni penale; 
  • vă aflați sub tratament obligatoriu impus de instanță (acest lucru nu se aplică persoanelor cu tulburări mintale);
  • vă aflați în arest sau sunteți supus unui examen medico-legal;
  • ați prezentat documente false;
  • ați părăsit țara în timpul concediului medical din alte motive decât medicale;
  • concediul dumneavoastră medical a fost anulat.
Cruce de farmacie

În prima zi de boală eu încă eram la muncă. Ce ar trebui să mi se plătească, salariu sau indemnizație?


Conform legii, angajatorul trebuie să vă plătească salariul pentru ziua în care ați fost la serviciu și indemnizația pentru următoarele patru zile.

M-am îmbolnăvit în timpul concediului. Am dreptul la indemnizație în acest caz?


Da, dacă asta s-a întâmplat în timpul concediului anual plătit. În acest caz, acesta este prelungit pentru o perioadă egală cu concediul medical. 

Dacă vă aflați în concediu din cont propriu, atunci va trebui tot din cont propriu să boliți. Cu toate acestea, dacă boala apare cu puțin timp înainte de acesta sau înainte de concediul de creștere a copilului până la vârsta de 3 ani, aceste concedii sunt considerate ca fiind anulate, iar indemnizația se acordă în conformitate cu normele generale.

Lucrez în mai multe întreprinderi în același timp. Care dintre angajatori trebuie să-mi plătească concediul medical?


O persoană care lucrează în mai multe locuri de muncă, are dreptul la concediu medical și indemnizație de la toate locurile de muncă. Trebuie să aduceți certificatul medical la oricare dintre angajatori și să cereți o copie (sau mai multe copii) cu mențiunea „copie conformă cu originalul”, iar aceasta o puteți prezenta la celălalt loc de muncă.

Copilul meu s-a îmbolnăvit. Pot obține un concediu medical?


Da. Indemnizația pentru concediul de îngrijire a copilului bolnav se acordă dacă acesta are mai puțin de 10 ani, iar în cazul unui copil cu o maladie oncologică sau cu dizabilități, care suferă de o afecțiune intercurentă — dacă are mai puțin de 18 ani. Aceasta poate fi primită de unul dintre părinți sau de un tutore, iar în cazul în care aceștia nu pot avea grijă de copil din motive întemeiate, alocația poate fi acordată unui alt membru de familie care lucrează — bunicii, unchiului etc. 

Pot beneficia de concediu medical dacă nu lucrez?


Da, puteți. Șomerii pot beneficia de indemnizație pentru o perioadă de până la 30 de zile în cursul unui an calendaristic. Aceasta este plătită de către stat, iar baza de calcul este cuantumul lunar al ajutorului de șomaj indemnizația lunară de șomaj la data producerii riscului asigurat. Însă, pe parcursul perioadei de acordare a indemnizației de incapacitate temporară de muncă, indemnizația de șomaj este suspendată. 

Cum pot verifica statutul certificatului de concediu medical?


Pentru a face acest lucru, accesați site-ul servicii.gov.md/medicine. Singurele date de care aveți nevoie este seria și numărul certificatului medical. 

Pot fi concediat în timpul concediului medical?


Nu. Codul Muncii al Republicii Moldova interzice concedierea unui angajat la inițiativa conducerii în timp ce acesta se află în concediu medical. Singura excepție — lichidarea companiei.
 

Articole asemănătoare