Înapoi

Mai întâi scaunele și apoi lucrul: Alegem compania de încredere

03 Iulie, 2019 8489
Mai întâi scaunele și apoi lucrul: Alegem compania de încredere
- E posibil dimineața - scaunele, iar seara – banii?
- Da! Dar dintâi banii!
12 scaune


Fiind în căutarea unui loc de muncă, des mergem la interviuri de angajare, iar odată ce ne-am angajat des începem să căutăm răspunsul la bine cunoscuta întrebare – totul era bine și frumos, în ce moment asta s-a schimbat? De ce doar peste ceva timp începi să înțelegi că oficiul nu este chiar atât de confortabil, angajații nu sunt chiar atât de prietenoși, însăși munca nu este chiar interesantă? Probabil ți-a scăpat ceva atunci când te-ai angajat.

Cum depistăm ce ne așteaptă la serviciu uitându-ne pentru prima dată la oficiu și cum evităm disconfortul, care apare drept consecință a primei impresii greșite? Avem nevoie de trei lucruri: culoarea pereților, designul scaunelor și niște ostatici angajați.

Atenție: tot ce este scris aici vă poate schimba pentru totdeauna atitudinea față de jobul pe care deja îl aveți, de aceea nu folosiți magia în afara oficiului, dacă nu aveți o baghetă de rezervă. Tfu, adică fiți pregătiți  de faptul că după ce veți citi articolul veți fi dezamăgiți de locul dvs. de muncă și este foarte posibil să vreți să schimbați ceva. Poate chiar locul.

Vii la interviul de angajare, îți imaginezi că ești Sherlock, începi


Primul lucru care o să vă permită să înțelegeți atmosfera de la birou este să observați tot ce vă înconjoară, urmând recrutorul în sala pentru interviuri. Este cel mai bun moment pentru a te transforma în Sherock și pentru a face capturi de ecran la tot ceea ce vedeți.

Ce gând vă apare primul? Binișor? Confortabil? Wow? Doamne, ce plictisitor? Ce tapet oribil? Iată de la acest prim gând ne vom îndepărta.

Omul petrece la serviciu două treimi din acea parte a vieții în care nu doarme. Dacă citind acest enunț vă vine să plângeți – plângeți. Două treimi din ziua de lucru a unui funcționar de rând se desfășoară în același spațiu. O altă treime – cel mai des o petrece acasă. Puțini se întrebă de ce locuința ne-o amenajăm cât se poate de confortabil, deși petrecem mult mai puțin timp acolo decât la serviciu, iar interiorul oficiului lasă de dorit adesea, deși ar trebui să fie invers?

Slavă cerului, în prezent tot mai multe companii iau în considerare acest moment, în special cele tinere în curs de dezvoltare, care au angajați cu responsabilități absolut diferite: dispeceri, programatori, proiectanți, finanțatori, operatori ș.a. Companiile care își doresc să rămână în afaceri mult timp încep treptat să înțeleagă un simplu fapt: oficiul lor este fața lor. Ciudat, dar pentru solicitanți există plusuri în ambele cazuri:
  • Dacă întreprinderea acordă multă atenție mediului de lucru, înseamnă că are grijă de confortul angajaților și să lucrezi în cadrul ei va fi ușor.
  • Dacă mediul de lucru arată așa de parcă compania tocmai și-a mutat locația, deși adresa la care a fost înregistrată figurează de mai bine de un an – asta ar însemna că se pune accent pe calitatea lucrului, cerută de la angajați, dar fără a le asigura condiții de muncă.

Zâmbim, dăm din mână, cântărim riscurile și fugim de la interviul de angajare dacă există o astfel de posibilitate.

Dar care sunt acele condiții confortabile de muncă? Pentru fiecare doar sunt diferite. De fapt, și da, și nu.

Despre ce ne poate spune atmosfera din oficiu?


Toți psihologii, specialiștii în resurse umane și business-consultanții recomandă să fim atenți în primul rând la geamuri, pod și culoarea pereților. Și ariciului îi este clar că într-un oficiu fără ferestre, cu pereți gri și lustre de care mereu te lovești cu capul atunci când te ridici de la masă – este incomod să lucrezi. Din fericire, așa ceva în zilele noastre întâlnim rar. Eu recomand, la prima întâlnire cu spațiul de lucru să fiți atenți la următoarele momente care semnalizează disconfortul:
  1. Oficiul-șablon, nimic special. Închideți ochii și încercați să înțelegeți – vă puteți imagina cum arăta încăperea? Nu vă amintește de imaginile din Google după ce ați dat la căutare „arendă ieftină pentru cel mai simplu oficiu, dar mai bine gratuită”? Designul interior poate fi creat din culori neutre dar trebuie să fie neapărat accentuat cu culori aprinse: flori, tablouri, logoul companiei frumos amplasat. Ochii nu trebuie să obosească de la monotonie.
  2. Starea mobilierului și a pereților. Colțuri dărăpănate, scaune ponosite, mese stricate, iar unghiul unde stă dozatorul de apă nu a fost spălat de o săptămână - vă va fi plăcut să lucrați în așa atmosferă? Sper că nu.
  3. Lumină slabă. Dacă în timpul zilei în oficiu este întuneric, becurile care ard toată ziua vă vor afecta negativ vederea. Dacă din contra, ziua este luminos, iar becuri sunt puține, atunci în serile de iarnă în oficiu va domni atmosfera din filmele noir. Decideți pentru dvs, dacă vă place această situație.
  4. Mese goale. Dacă munca presupune un spațiu deschis, aruncați o privire la birourile angajaților. Mesele „nelocuite”, fără decorațiuni și obiecte personale ar trebui să vă pună în gardă, deoarece un loc de muncă confortabil îi trezește angajatului dorința de a arăta că acest oficiu este „locuit”. Totodată, excesul de fleacuri aflate pe masă semnalizează faptul că angajatorilor nu le ajunge confort.
  5. Bucătăria. Chiar și cel mai uitat oficiu trebuie să aibă bucătărie, măcar și o masă într-un colț cu un ceainic și căni - o mini bucătărie improvizată. Ideal ar fi dacă ceaiul și niște biscuiți ar fi pe gratis, dar totul depinde de generozitatea angajatorului. În orice caz, felul în care arată locul unde veți lua prânzul poate spune multe despre ceea ce se întâmplă în companie, anume aici se întâlnesc cel mai des angajații.

Aceste momente sunt esențiale atunci când vine vorba despre atmosfera la locul de muncă. Analizându-le, nu poți da greș. Deși multe depind de departamentul ales, în special în companiile mari.

Oficiul – a doua casă


Bucură faptul că în prezent mulți angajatori se gândesc la amenajarea în moduri diferite a încăperilor, în funcție de tipurile de angajați. Este un avantaj indubitabil, deoarece o atmosferă confortabilă pentru un anumit tip de sarcini nu mereu poate fi confortabilă pentru alte tipuri de sarcini.

Să ne imaginăm cum arată cabinetul departamentului resurse umane. Pereți luminoși, panouri din lemn, geamuri ascunse sub jaluzele verticale, scaune clasice negre, o grămadă de hârtii pe mese și rafturi, flori, tablouri și diferite mărunțișuri. Munca monotonă și minuțioasă cu foile necesită atenție, acuratețe și calm din partea angajaților. De aceea, atmosfera din cabinet trebuie să le ajusteze dispoziția așa cum trebuie, iar petele aprinse de culoare sub formă de flori și figurine permit ochilor să se odihnească (totodată florile oferă oxigen). Biroul departamentului de personal nu este foarte mobilat dar este confortabil, aici aș vrea să mă întorc și să mă rețin.

Iar acum imaginați-vă o încăpere tipică unde lucrează administratorii de rețea sau sysadminii cu barbă. De regulă, atunci când intrați acolo vă pierdeți și vă grăbiți să ieșiți cât mai curând posibil, deși specialiștii în IT petrec în liniște mult timp acolo. De obicei, în astfel de încăperi nu există flori și alte decorațiuni, iar dacă există atunci ele reflectă niște simboluri tipice lucrului sau hobby-uri personale ale angajaților. Designul interiorului este comod și funcțional, cel mai adese sunt folosite tonuri închise ca să nu obosească ochii. În funcție de tipul de activitate, mesele pot fi pline cu diferite echipamente de care te temi să te atingi. Încă în astfel de încăperi acustica este bună: acest lucru este important pentru a putea comunica în timp ce în boxe cântă hard rock. Sau blues.

V-ați imaginat? Acum comparăm. Dacă compania prevede același design interior pentru toate oficiile excluzând faptul că sarcinile departamentelor sunt absolut diferite, atunci șeful lor nu are idee ce înseamnă și cum să creeze o atmosferă confortabilă pentru muncă angajaților.

Iar acum să vorbim despre scaune!


Un alt aspect la fel de important în analizarea locului de muncă sunt scaunele.

Scaunele sunt fața companiei.

Odată, m-am angajat în calitate de secretară într-o companie micuță cu un colectiv format din 6 persoane și directorul, care se afla în străinătate. O săptămână stăteam așezată pe un scaun simplu negru, fără roți și nu înțelegeam de ce în oficiu sunt 6 mese și doar cinci scaune de birou, fiind în același timp invidioasă pe compania de alături care avea niște fotolii luxoase din piele. Ulterior am aflat că directorul în semn de recunoștință pentru lucrul calitativ le cumpăra angajaților scaune de birou. Am plecat de acolo nu din acest motiv, dar de atunci, venind la interviul de angajare în primul rând mă uitam la scaunele pe care stăteau așezați angajații.

Așa am ajuns într-o companie unde fiecare avea scaunul său luxos din piele albă. Abia mai târziu, fiind angajată, am înțeles că scaunele sunt prea joase, se murdăresc repede și în general arată destul de uzate, dar acest lucru nu mă deranja.

În zadar, deoarece deja atunci aveam șansa să înțeleg ce mă așteaptă la acest job. De ce scaunele erau albe? Au cumpărat de care au fost? Managerul nu prea se descurcă la capitolul confort, în schimb este un designer de la Dumnezeu, a ales scaunele în așa fel încât să se potrivească cu pereții albi? Nu s-au gândit că firma lor va exista suficient timp pentru ca scaunele să se înegrească? Orice variantă enumerată demonstrează că grija companiei față de angajați este doar o imitare. De ce scaunele s-au murdărit atât de repede? Programul de muncă e de la 09:00 până la 17:00, 5/2. Angajații deseori se rețin până târziu? Petrec ziua de muncă stând pe scaun fără a ieși undeva? Murdare erau toate, deși ocupate erau doar jumătate. Fluctuație intensă de personal?

Dacă îmi încordam puțin creierul înțelegeam deodată că trebuie să fug fără să mă mai stau pe gânduri. Dar așa – peste jumătate de an s-a întâmplat tot ce aș fi putut prezice, iar despre toate acestea mi-au vorbit scaunele încă de la început.

Pe internet am găsit o analiză statistică a chestionarelor, care a relevat un fapt uimitor: din punct de vedere al impactului asupra performanței, confortul scaunului este pe locul 4 după următorii factori: starea de sănătate, ventilația și temperatura aerului. 

Un fapt interesant: 33% dintre respondenți au apreciat foarte mult importanța confortului oferit de scaun pentru sănătatea angajaților, considerându-l cu un „impact puternic”. Altfel spus, pentru ca un angajat obișnuit să lucreze în cele mai confortabile condiții sunt necesare patru lucruri: nimic să nu-l doară, să poată respira normal, să nu-i înghețe nasul, iar scaunul să se învârte.

Pricepeți ce vreau să spun?

Ne jucăm de-a Știrliț și urmărim angajații


Acest moment nu e necesar pentru a aprecia atmosfera, ci pentru a călători puțin în viitor și pentru a înțelege dacă confortul oferit de companie le este suficient angajaților pentru a se simți fericiți. În afară de interior, asupra acestui factor efemer au impact și salariul, numărul viperelor și bârfitorilor din echipă, marca de cafea sau chiar locația camerei de fumat. Durează prea mult timp analiza situației în funcție de criteriile enumerate, iar la interviul de angajare petreceți foarte puțin timp pentru acest lucru. De aceea cea mai bună soluție este să urmăriți angajații.

Chiar dacă ați fost condus în biroul HR-ului sau al directorului prin coridoare gri, prin acoperiș sau fereastră, găsiți o cale. Întrebați direct dacă ați putea vizita unele birouri sau spațiul deschis doar pentru a vedea cum se lucrează.


Aveți la dispoziție un minut și este suficient. Ce vedeți? Ce expresie predomină pe fețele angajaților? Despre ce vorbesc? Râd? Ce priviri aruncă asupra dvs. sau asupra celui care vă însoțește? Sunt calmi sau îngroziți? Câte locuri sunt ocupate?

Mergeți în camera de fumat. Chiar dacă nu fumați, stați puțin dacă este cineva acolo. Cu siguranță se vor interesa de dvs., iar după ce vor afla că sunteți în căutarea unui loc de muncă și că posibil veți deveni un nou angajat al companiei, fie vă vor încuraja, fie vă vor sfătui să renunțați.

Acordați atenție modului în care se comportă angajații, mediul în care lucrează afectează direct starea lor de spirit.

Ce ne poate spune masa șefului despre caracterul său?


Cel mai des, etapa finală a interviurilor de angajare se desfășoară în biroul directorului. Acest lucru, desigur, poate să nu aibă loc, dar dacă are – e o șansă bună de a afla ce fel de om este și ce atitudine are față de angajați. Pur și simplu priviți la masa lui de lucru.

Fotografia înrămată cu familia sa fericită nu trebuie să căutați – este un gust prost din filme ieftine, da și... nu ați încercat să vă gândiți că șeful poate fi celibatar? Căutați alte lucruri: cadouri cu inscripții „de la colegi”, figurine memorabile și nu foarte clare, obiecte personale, pernuța de pe scaun, detalii drăguțe sau nu chiar, care vă vor spune direct: șeful își iubește biroul și petrece mult timp aici.
Dacă biroul nu vă poate spune cui îi aparține, ignorând diplomele, medaliile și cupele,  poate spune doar faptul că proprietarul lui este indiferent. Sau este un ascet înăscut, dar acest lucru se întâmplă rar.

Se întâmplă și așa ceva?


La final să vorbim despre magia în afara Hogwartsului – despre trucuri pe care le folosesc companiile din toată lumea, inclusiv și în Moldova, ca să trezească angajaților plăcere față de mediul în care lucrează.

Este de remarcat: atunci când oamenii povestesc că activează într-un loc interesant, primul lucru pe care îl menționează este mediul și oportunitățile unice, iar apoi vorbesc despre colegi, șefi și procesul de muncă. Pur și simplu ipotetic, este suficient ca orice angajator să pună un Xbox în birou și angajații vor uita de programul de muncă incomod și se vor axa în discuții doar pe „wow, avem Xbox la serviciu”. Omitem acest moment complicat și trecem la cel principal: ce fel de condiții de muncă pot fi.

De exemplu, în Sankt-Petersburg, în oficiul Yandex, pe lângă faptul că are un design neobișnuit (ei dispun de un centru de cooperare cu cercetători britanici, Carl!), angajații pot desena pe pereți, pot merge gratis în sala de forță, au acces la proceduri gratuite de masaj, pot juca jocuri video, să se legene în hamacuri, având în același timp un program flexibil. Mulți directori, auzind acest lucru, dau din cap spunând „i-au răsfățat complet”. În prezent încă pare fantastic, dar din ce în ce mai multe companii introduc diverse inovații, înțelegând faptul că un loc de muncă corect proiectat crește semnificativ efiența angajaților.

Airbnb, al cărui oficiu este situat în San Francisco, a mers și mai departe: fiecare oficiu din clădirea lor este proiectat asemeni unui apartament sau a unei camere rezidențiale, similare cu cele pe care compania le oferă clienților pe site-ul lor. Această companie a mizat pe faptul ca angajații săi să se simtă la locul de muncă ca acasă.
 

Biroul Kikstarter din New York nu are niciun semn de identificare, dar în interior nimerești într-o lume întreagă din pereți din sticlă și materiale ecologice. Există o biblioteca mare, camere de relaxare și o terasă unde poți lua masa. O altă companie din New York, care vinde produse de bărbierit, a creat un design cu totul diferit – toți pereții despărțitori, înălțimea mobilierului și locul amplasării pot fi modificate de către angajați, la discreția lor.

În Republica Moldova, din ce în ce mai multe companii specializate în IT scriu în anunțurile lor de angajare pe Rabota.md că oficiile lor confortabile sunt dotate cu de toate: jocuri de masă, biblioteci, menționând că oferă reduceri la abonamentul în sala de forță și invitații la tot felul de evenimente interesante. Pentru angajații tineri și ambițioși este un avantaj incontestabil. Sunt primii pași spre nivelul mondial al confortului la birou.

E suficient să priviți la coworkingul nostru pentru a vă face o idee despre locul ideal de muncă, unde foarte aproape găsiți bucătărie, săli de sport, de relaxare sau de jocuri și multe altele.

Încheiere


Fiecare dintre noi, pregătindu-se pentru o întâlnire importantă, imbracă haine frumoase, aranjează părul și se parfumează. Dacă nu facem acest lucru, înseamnă că această întâlnire nu este atât de importantă. Aceeași situație e și cu companiile. Aici, mai mult decât oricând, este relevant proverbul despre haine și minte. Interiorul companiei ne permite în 99% din cazuri să tragem concluzii corecte despre bunăstarea sa financiară, despre modul în care interacționează cu clienții și angajații.

Uitați-vă la fețele angajaților, studiați scaunele (poate sub unul e lipit un bilețel cu mesajul „fugi de aici”) și urmăriți ce condiții au angajații pentru a-și petrece timpul liber, astfel veți putea determina cât de bine veți lucra într-o anumită companie. Sper.

Articole asemănătoare