Înapoi

Discriminarea în anunțuri: o amendă de 200.000 de lei

07 Februarie, 2022 11714
Discriminarea în anunțuri: o amendă de 200.000 de lei

Știați că puteți primi ușor o amendă pentru indicarea sexului/vârstei într-un anunț de angajare? Vă explicăm.

Moderatorul nostru Nastea, editează zilnic pentru Rabota.md, sute de anunțuri de angajare, creatorii cărora nici nu bănuiesc că încalcă legile Republicii Moldova.

(!) Discriminarea presupune aplicarea unui tratament diferit față de două sau mai multe persoane aflate în situații identice sau dimpotrivă, tratarea identică a unor persoane aflate în situații diferite, atât timp cât un asemenea tratament nu are nicio justificare (CPEDAE).

Ce spune Codul Muncii al Republicii Moldova despre discriminare?


Legea este dură și legea are propria părere despre relațiile de muncă dintre angajator și angajat. Unul dintre principiile de bază ale reglementării raporturilor de muncă, este asigurarea egalității salariaților, fără nici o discriminare, potrivit capitolului II din Codul Muncii al RM.

 
Articolul 8. Interzicerea discriminării în sfera muncii

(1) În cadrul raporturilor de muncă acţionează principiul egalităţii în drepturi a tuturor salariaţilor. Orice discriminare, directă sau indirectă, a salariatului pe criterii de sex, vârstă, rasă, culoare a pielii, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, domiciliu, dizabilitate, infectare cu HIV/SIDA, apartenenţă sau activitate sindicală, precum şi pe alte criterii nelegate de calităţile sale profesionale, este interzisă.
(2) Nu constituie discriminare stabilirea unor diferenţieri, excepţii, preferinţe sau drepturi ale salariaţilor, care sunt determinate de cerinţele specifice unei munci, stabilite de legislaţia în vigoare, sau de grija deosebită a statului faţă de persoanele care necesită o protecţie socială şi juridică sporită.


Foarte des, discriminarea începe din momentul apariției anunțurilor de angajare pe internet. Dar ce spune legea despre asta, e o întrebare mai interesantă.

Ce trebuie să știi despre legea cu privire la discriminare?


Există Legea nr. 121 din 25-05-2012 cu privire la asigurarea egalității, scopul căreia este „prevenirea şi combaterea discriminării, precum şi asigurarea egalităţii tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Republicii Moldova în sferele politică, economică, socială, culturală şi alte sfere ale vieţii, fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică sau orice alt criteriu similar” (Capitolul I, art. 1).

Legea include articolul 7 „Interzicerea discriminării în câmpul muncii”, care presupune un punct curios:

Se consideră discriminatorii următoarele acţiuni ale angajatorului: a) plasarea anunţurilor de angajare cu indicarea condiţiilor şi criteriilor care exclud sau favorizează anumite persoane.


Luați în considerare și următoarea prevedere:

Orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă în privinţa unui anumit loc de muncă nu constituie discriminare în cazul în care, prin natura specifică a activităţii în cauză sau a condiţiilor în care această activitate este realizată, există anumite cerinţe profesionale esenţiale şi determinante, cu condiţia ca scopul să fie legitim şi cerinţele proporţionale.

Haideți să înțelegem ce anume presupune discriminarea. Pentru aceasta, ne vom adresa direct la autoritatea responsabilă de restabilirea ordinii în toate domeniile în care se manifestă discriminare.

Cine și cum pedepsește pentru discriminarea în anunțuri

 

Din nou deschidem legea privind asigurarea egalității, din care rezultă că entitățile învestite cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii discriminării și asigurării egalității sunt:
  • Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii;
  • autorităţile publice;
  • instanţele judecătoreşti.

Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii (CPEDAE) este un organ colegial cu statut de persoană juridică de drept public, instituit în scopul asigurării protecţiei împotriva discriminării, nu numai în domeniul muncii, ci în toate domeniile de activitate din țara noastră.

Site CPEDAE: egalitate.md
Linia fierbinte: 0-8003-3388
E-mail: info@egalitate.md


Apropo, direct pe site puteți depune o plângere pentru discriminare.

Cum depistezi discriminarea în anunțurile de angajare?

 

Potrivit CPEDAE:

Pentru a considera că tratamentul este discriminatoriu, acesta trebuie să fie condiţionat de unul din criteriile protejate de lege, mai exact: rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vîrstă, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică sau orice alt criteriu similar.

CPEDAE enumeră următoarele tipuri de discriminare:
  1. Rasă, culoare, origine etnică
  2. Naționalitate
  3. Religie sau convingeri
  4. Sex
  5. Vârstă
  6. Dizabilitate
  7. Opinie
  8. Apartenență politică
  9. Domiciliu
  10. Statut social
  11. Statutul Hiv+
  12. Apartenență sau activitate sindicală
  13. Orientare sexuală
  14. Maternitate
  15. Limbă

Facem o mică precizare cu privire la punctul 4. Deși menționarea sexului în anunțuri de angajare este considerată discriminare, în unele cazuri acest lucru poate fi făcut.

Articolul 248 din Codul Munci al RM interzice utilizarea muncii femeilor gravide, a femeilor care au născut de curând şi a celor care alăptează la lucrări subterane în mine, precum şi în orice alte activităţi care prezintă riscuri pentru securitatea sau sănătatea lor ori care pot avea repercusiuni asupra sarcinii sau alăptării, conform cerinţelor minime aprobate de Guvern.

Puțini cunosc faptul că în Republica Moldova a existat până în Octombrie 2020 o listă a profesiilor interzise femeilor, care cuprinde 331 de puncte. În 2015 CPEDAE a declarat lista drept una discriminatoare, dar și atunci aceasta nu a fost abrogată. Lista poate fi găsită în Hotărârea de Guvern Nr. 624 din 06-10-1993 privind aprobarea Nomenclatorului industriilor, profesiilor şi lucrărilor cu condiţii de muncă grele şi nocive, proscrise femeilor şi Normelor de solicitare maximă, admise pentru femei la ridicarea şi transportarea manuală a greutăţilor.

Un fapt interesant: În R. Moldova, femeilor le era interzis să lucreze ca șoferi de autobuze de lungă distanță și internaționale cu mai mult de 14 locuri (precum și alimentarea aeronavelor cu benzină etilată!)

Vă recomandăm să citiți această listă, să descoperiți profesii despre care nici nu știați că există. De exemplu, descarnator, sacrificator animale, presator praf de mahorcă, aromatizator, stereotipist...

Deci, dacă profesia din anunțul de angajare care „solicită numai bărbați”, nu se regăsește în această listă, atunci e pură discriminare.

Ce pedeapsă riscă angajatorul care a difuzat un anunț de angajare discriminator?


Sancțiunea este reglementată de o serie de prevederi, iar amenzile pot varia de la 3.000 până la 200.000 de lei, fără a lua în calcul despăgubirile morale pentru victime.
  • Codul Penal al Republicii Moldova, art. 176 Încălcarea egalității în drepturi a cetățenilor
 
(1) Orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă în drepturi şi în libertăţi a persoanei sau a unui grup de persoane, orice susţinere a comportamentului discriminatoriu în sfera politică, economică, socială, culturală şi în alte sfere ale vieţii, bazată pe criteriu de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică sau pe orice alt criteriu:
a) săvârşită de o persoană cu funcţie de răspundere;
b) care a cauzat daune în proporţii mari;
c) săvârşită prin amplasarea de mesaje şi simboluri discriminatorii în locurile publice;
d) săvârşită în baza a două sau mai multe criterii;
e) săvârşită de două sau de mai multe persoane, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 750 la 950 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani, în toate cazurile cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
(2) Promovarea ori susţinerea acţiunilor specificate la alin. (1), săvârşită prin intermediul mijloacelor de informare în masă, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 950 la 1200 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 160 la 240 de ore, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 3 ani.
(3) Acţiunile specificate la alin. (1) şi (2) care au provocat din imprudenţă decesul persoanei ori sinuciderea acesteia se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 6 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 5 ani sau cu lichidarea persoanei juridice.
 
  • Codul Contravențional al Republicii Moldova, art. 54² Încălcarea egalității în domeniul muncii
 
 (1) Orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, bazată pe criteriu de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, orientare sexuală, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică sau pe orice alt criteriu, care are ca efect limitarea sau subminarea egalităţii de şanse sau de tratament la angajare sau la concediere, în activitatea nemijlocită şi în formarea profesională, săvârşită prin:
a) plasarea de anunţuri de angajare cu indicarea condiţiilor şi criteriilor care exclud sau favorizează anumite persoane;
b) refuzul neîntemeiat de angajare a persoanei;
c) refuzul neîntemeiat de admitere a unor persoane la cursurile de calificare profesională;
d) remunerarea diferenţiată pentru acelaşi tip şi/sau volum de muncă;
e) distribuirea diferenţiată şi neîntemeiată a sarcinilor de lucru, fapt ce rezultă din acordarea unui statut mai puţin favorabil unor persoane, se sancţionează cu amendă de la 60 la 84 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 210 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 210 la 270 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
 
  • Legea nr. 121 din 25-05-2012 cu privire la asigurarea egalității, art. 18 prevede dreptul victimei discriminării să solicite repararea prejudiciului material şi moral ce i-a fost cauzat, precum şi recuperarea cheltuielilor de judecată.

Cum să eviți discriminarea în anunțurile de angajare?

 

Primul lucru pe care trebuie să-l facă fiecare angajator atunci când postează un anunț de angajare pe internet este să verifice dacă toate cerințele față de candidat sunt legale.
Două documente foarte importante în acest sens pot fi descărcate de pe site-ul  CPEDAE:
  • Ghid practic pentru angajatorii din sectorul privat la întocmirea anunțurilor de recrutare;
  • Ghid practic pentru angajatori în vederea prevenirii manifestărilor discriminatorii în cadrul interviurilor de angajare.

Vă recomandăm să le studiați cap coadă, cuprind o informație foarte utilă.

Vă arătăm exact cum trebuie și cum nu trebuie


Vă vom explica exact cum trebuie și cum nu trebuie, folosind drept exemplu un anunț de angajare.

Discriminează

 
Magazinul „Curățenia ideală” caută o vânzătoare.

Cerințe: o domnișoară/doamnă cu vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, care vorbește fluent limba română și rusă, domiciliată în sectorul Buiucani sau Sculeni, fără copii mici. Experiența de lucru este binevenită. Stare de sănătate bună.
Condiții de muncă:
Program de lucru: de la 09:00 până la 20:00 (2/2 zile);
Salariu motivant;
Bonusuri în funcție de performanță.


Vom începe chiar cu postul vacant – vânzătoare. Acestă denumire a postului vacant presupune că întreprinderea angajaează la muncă doar femei. Mai bine să scrieți „vânzător”, deoarece denumirea în genul masculin este de obicei percepută ca neutră: candidatul poate fi fie bărbat, fie femeie.

Cu toate acestea, „Ghidul practic pentru angajatorii din sectorul privat la întocmirea anunțurilor de recrutare” interzice masculinizarea sau feminizarea funcțiilor ori denumirii posturilor. Dacă cu feminizarea totul e clar, ce presupune masculinizarea funcțiilor sau denumirea posturilor vacante nu este clar.

În continuarea anunțului, observăm că în cerințele față de candidat direct este indigat sexul acestuia („domnișoară/doamnă”). Nu există o lege conform căreia bărbații nu pot lucra în calitate de vânzători. Prin urmare, acești angajatori discriminează bărbații.

De asemenea, este ilegal să indicați locul de reședință în anunțul de angajare. Angajatorii explică astfel de cerințe prin faptul că angajații care locuiesc departe de locul de muncă întârzie adesea. Cu toate acestea, unui angajat i se poate cere doar să respecte disciplina. Să nu fie angajat pentru că locuiește „în locul nepotrivit” este inadmisibil.

Totodată, salariații nu pot fi discriminați pe baza prezenței sau absenței copiilor, indiferent de vârsta acestora. Dacă angajatorul este îngrijorat de faptul că angajatul care are copii mici va refuza să lucreze în ture de seară și în weekend, singurul lucru pe care-l poate face este să indice în anunț programul de lucru.

Formularea „stare de sănătate bună” presupune absența oricăror boli, iar asta tot este o discriminare. Desigur există boli, prezența cărora nu permite desfășurarea anumitor activități, de aceea ar trebui să fiți mai exacți.

Nu discriminează

 
Magazinul „Curățenia ideală” caută vânzător.
Cerințe: Experiența de muncă este binevenită, absența bolilor care ar împiedica lucrul cu substanțe chimice de uz casnic.
Condiții de muncă:
Program de lucru: de la 09:00 până la 20:00 (2/2 zile);
Magazinul se află în sectorul Buiucani;
Salariu motivant;
Bonusuri în funcție de performanță.

De asemenea, e interzis să menționați în anunțuri că aveți nevoie de un angajat de culoare (decât dacă sunteți  în căutarea unui actor pentru rolul lui Nelson Mandela), că angajați Capricorni (la sfatul astrologului) sau că aveți nevoie de un creștin, cu excepția cazului în care e vorba despre un profesor la școala creștină (nu puteți solicita acest lucru de la paznicul bisericii, deoarece îndatoririle sale includ doar protecția obiectului).

Aducem mai multe exemple:
 

INADMISIBIL

ADMISIBIL

Angajăm promotori. Strict de la 18 ani, rugăm minorii să nu ne deranjeze! Angajăm promotori pentru prezentarea produselor alcoolice. Vârsta – de la 18 ani (specificul produsului justifică indicarea vârstei).
Angajăm muncitori în depozit. Reședința în Chișinău este obligatorie. Angajăm muncitori în depozit. Locul de muncă se află în Chișinău (cetățeanul Republicii Moldova poate lucra oriunde, indiferent de viza de reședință).
Angajăm bucătar. Este obligatorie cartea sanitară și cazier judiciar „curat” (notă: pentru această profesie nu este obligatoriu să prezinți cazierul judiciar). Angajăm șofer pentru a transporta elevi. Vă rugăm să prezentați cazierul judiciar (cerința este justificată).
Angajăm profesori  pentru clasele primare. Cerințe: femeie, studii superioare pedagogice. Agenție de securitate angajează femei de pază pentru a efectua percheziții  personale.
Angajăm un bărbat serios, responsabil, familist la postul de manager de aprovizionare. Angajăm manager de aprovizionare. Cerințe: responsabilitate, atitudine serioasa față de muncă.
Firma „Vărsător” angajează contabil cu studii superioare de specialitate. Căutăm doar Vărsători! Firma „Vărsător” angajează contabil cu studii superioare de specialitate.
Restaurantul nostru are urgent nevoie de chelneri – activi, sociabili, fără probleme în viața personală! Restaurantul nostru are urgent nevoie de chelneri – activi, sociabili, binevoitori!
Angajăm antrenor în sala de forță. Cerințe: orientare tradițională. Angajăm antrenor în sala de forță. Cerințe: studii de specialitate.
Lucru pentru mămici aflate în concediu de îngrijire a copilului! Angajăm operatori call-center. Muncă de la distanță. Angajăm operatori call-center. Lucru de la distanță. Program flexibil.


Prin excepție, anunțul poate conține anumite cerințe aparent discriminatorii, doar dacă: 
  • constituie o cerinţă profesională esenţială şi determinantă prin natura specifică a activităţii sau a condiţiilor în care activitatea se va realiza; 
  • este o cerinţă care urmărește un scop legitim și este proporţională.
Atunci când vârsta sau experiența în muncă reprezintă o cerință semnificativă și definitorie, trebuie furnizate detalii relevante și justificări legale.

În anunțurile de angajare este interzis: 
  • menționarea în mod expres a cerinței referitoare la sexul persoanei; 
  • masculinizarea sau feminizarea funcțiilor ori denumirii posturilor.
Se justifică preferința referitoare la sexul persoanei: 
  • când se caută un actor/actriță pentru a interpreta rolul unei persoane de un anumit sex; 
  • când este angajată în calitate de manechin/model de un anumit sex; 
  • pentru a efectua percheziții corporale a persoanelor de un anumit sex; 
  • pentru atingerea echilibrului gender.

Încheiere


Uneori nici nu ne gândim dacă încălcăm sau nu drepturile cuiva. De aceea, este foarte important să fii informat și să-ți analizezi acțiunile, să previi discriminarea celorlalți.

Dacă observați cerințe discriminatorii într-un anunț de pe Rabota.md, vă rugăm să îl informați pe moderatorul nostru Nastya prin e-mail rabota@rabota.md.


Găsește un loc de muncă după rubrici: https://www.rabota.md/ro/vacancies

Găsește un loc de muncă după companii: https://www.rabota.md/ro/vacancies/companies

Găsește un loc de muncă după profesii: https://www.rabota.md/ro/jobs

Găsește un loc de muncă în orașul tău: https://www.rabota.md/ro/vacancies/cities

Articole asemănătoare