Înapoi

Cum poți găsi un loc de muncă după 60 de ani?

21 August, 2019 8477
Cum poți găsi un loc de muncă după 60 de ani?
- Jessica… Pensia de face mai frumoasă.
- Nu sunt la pensie.
- Arăți așa de parcă ai fi la pensie.
- Arăt relaxată. Este diferență.
Suits (2011-2019)



Astăzi vom aborda un subiect mult mai serios decât de obicei. Posturile de muncă vacante pentru persoanele în etate și pensionari reprezintă un subiect actual în orice țară, iar într-o țară atât de mică ca Republica Moldova – cu atât mai mult.

Recent, am mers să cumpăr un bec. EI bine, nu un bec ci un cartuș pentru o lampă sofisticat încorporată. Apoi am mers să cumpăr și becul, pentru că, așa cum s-a dovedit, eu (blogger), un programator și un inginer, având împreună 81 de ani, ne-am gândit să deșurubăm cartușul dar nu ne-am gândit să verificăm de două ori becul. Și așa am intrat cu această bucată de fire în magazinul de materiale de construcție. Consultanta m-a privit atât de jalnic, încât am dat din cap înțelegând totul și am plecat. Nu departe, în subsolul centrului comercial am găsit un magazin cu aparate electrice și am intrat.

Mă pocăiesc – la început am confundat-o cu doamna de serviciu. Femeia în vârstă cu ochelari nu m-a lăsat să aleg: era în uniformă albastră, cu un furtun în mâini. Dar peste o secundă privirea i-a căzut peste cartușul din mâinile mele. După jumătate de minut, ceea de ce aveam nevoie se afla deja în mâinile mele, iar peste 5 minute știam totul despre metoda de conectare a acestuia, legarea la pământ, testarea și operarea ulterioară. Am ieșit din magazin cu un sentiment de recunoștință profundă și o hotărâre fermă de a merge mereu la ea, la această femeie drăguță care arată ca profesoara mea de fizică și care știe totul despre becuri și fire.

În drum spre casă mi-am amintit că scriu despre muncă și mă simțeam tristă. Pe de o parte, această femeie are noroc: abilitățile și cunoștințele ei îi permit să câștige bani după pensionare, pe de altă parte asta e tot ce-i rămâne să facă.

Ce se întâmplă în țara noastră cu locurile de muncă pentru pensionari?


Vă spun direct, totul este puțin grav. Chiar m-aș exprima altfel, dar suntem o sursă decentă și ni se permite să ne exprimăm doar cenzurat. Întotdeauna poate fi mai rău, dar pensionarului îi este mai greu să găsească acum un loc de muncă decât în perioada sovietică. Locuri de muncă sunt, dar cel mai des – prost plătite și dificile, puține anunțuri, puține posturi vacante, puțini angajatori care se bazează pe experiență și profesionalism și nu pe vârsta candidatului.

Pe site-ul nostru Rabota.md găsiți rubrica „lucru pentru pensionari”, alături de „lucru pentru persoane cu dizabilități” – lansată vara trecută. Așteptările au fost maxime, dar la moment această opțiune este mai mult pentru angajatori. Sunt vreo 2-3 posturi vacante în aceste rubrici (în momentul scrierii articolului). Dintre acestea, una sau două din fiecare rubrică sunt ale Studio Moderna. Ce ne spune acest lucru? Faptul că joburi practic nu sunt, iar cele care sunt „se duc ca pâinea caldă” fără a fi promovate mult.

Persoanele în etate și pensionarii se țin din răsputeri de locurile lor de muncă, ignorând salariile mici pentru că înțeleg că trebuie să muncească atât timp cât este posibil, mai departe – e mai rău. Unii își refuză poftele, agonisind fiecare bănuț – cineva pentru bătrânețe, cineva pentru înmormântare fără a ascunde acest fapt. Am aflat despre asta când aveam 12 ani. Și de atunci nu pot să înțeleg cum acest lucru e posibil într-un stat atât de prosper. Au noroc cei care au crescut copii și nepoți demni, au noroc cei care și-au îngropat viața în numele statului cu un deosebit rafinament, asigurându-și o pensie bună. Are noroc pensionarul care continuă să lucreze în sectorul bancar și beneficiază de o pensie de 224 197 de lei și 15 bani. Cu toate acestea, viața preferă să arunce probleme acolo unde ar trebui să apară. Pensionarilor li se oferă mai puține ore de muncă, aceștia pierd jobul și sunt nevoiți să-și caute altul.
 

Unde nu merită să căutați de lucru?


Mai ușor este să clarificăm lista industriilor în care angajatorii caută angajați tineri. Evident este vorba despre vânzări, marketing, IT, HoReCa, consultanță, management și alte domenii în care principalele cerințe față de angajați sunt aspectul fizic șablonat, abilități la dobândirea cărora e nevoie de timp.

De de? Sunt mai multe motive. Chiar și pensionarii care au abilitățile necesare, stare fizică bună și statut de expert într-un domeniu de nișă care este solicitat pe piață, întâlnesc dificultăți. Cel mai des, acest lucru ține de depășirea stereotipurilor impuse de societate care îi încurcă să-și demonstreze profesionalismul. Cu cât este mai în vârstă persoana cu atât îi este mai greu să se adapteze la schimbări, cu atât este mai pasiv (și fizic, și moral). Presiunea unei mari experiențe și prejudecăți îi impune să critice situațiile controversate și să se opună tinerilor. Aproape fiecare șef, în special unul tânăr, se teme intuitiv să audă sacramentalul „știu eu mai bine cum”, „nu învăța învățatul” și „eu la anii tăi”. Cel mai des – nu degeaba se tem, pentru că bătrânii pot ști cu adevărat cum e mai bine.

Dar sunt oare mulți gata să recunoască acest fapt?

Domeniile cu oferte de muncă și angajatori care sunt dispuși să ia în considerare candidații în vârstă


Cu toate acestea, nu orice persoană tânără și fierbinte câștigă în fața unei persoane adulte și raționale. Mulți pensionari se deosebesc cu acele calități pe care nu le au tinerii: rezistență, răbdare, loialitate față de angajator, dorința de a munci și de a fi utili pentru societate. Astfel de solicitanți depășesc adesea așteptările angajatorilor. Se întâmplă des că angajându-se la un job cu un salariu mic din lipsă de speranță, angajatul să se manifeste neașteptat și să treacă în scurt timp la o creștere semnificativă.

Noi, domnilor, ne apropiem de o groapă demografică. Angajatorii trebuie să gândească și să cântărească totul. Vârsta de pensionare este în creștere, speranța medie de viață scade, iar tinerii, de parcă nu ar înțelege, vor face lucrul de mântuială. Da, ei sunt mai ambițioși decât bătrânii, dar nimeni nu-i încurcă să-și schimbe locul de muncă și angajatorul atunci când dorește. Ei nu se țin de munca lor și nu-și fac griji că în cazul în care pierd jobul nu-și pot găsi altul. De aceea, atunci când angajatorul vrea să înceteze fluctuația de personal, angajează un angajat în vârstă. Din păcate, aceste posturi vacante rar sunt prestigioase și bine plătite, fără creștere profesională.

Însă, eu mă îndoiesc că la 60 de ani mă voi gândi la creștere profesională.

Așa deci, a venit timpul să vorbim despre ceva pozitiv și anume despre domeniile în care găsim locuri de muncă pentru pensionari.
  1. Limbi străine. Pensionarul care cunoaște la perfecție o limbă străină se va angaja mai ușor în calitate de învățător sau repetitor. CV-ul adăugat pe site-ul Rabota.md are de câștigat semnificativ dacă în el va fi indicat faptul că cunoașteți limbile engleză, italiană, germană sau franceză.
  2. Contabilitate. Economiștii și contabilii sunt apreciați pentru capacitățile sale, nu pentru vârstă.
  3. Medicină. E complicat, dar puteți încerca să căutați un loc de muncă în acest domeniu, după 60, în cazul în care aveți studiile corespunzătoare.
  4. Comerț. Dacă în domeniul vânzărilor toți vor angajați tineri și zvelți, atunci în comerț sunt căutați cei iuți la mână și atenți. Există o mulțime de locuri de muncă vacante în domeniul comerțului cu amănuntul.
  5. Producție. În acest domeniu sunt cu mult mai puține posturi vacante pentru persoanele în etate, dar un job poate fi găsit și aici. Având cunoștințe în domeniul ingineriei radio, pensionarul poate găsi un job în producție mai repede decât un absolvent. Unele posturi vacante care presupun asamblarea sau instalarea structurilor simple și ușoare se vor potrivi și pensionarilor. Dacă vederea vă permite vă puteți angaja, de exemplu într-un atelier de cusut.
  6. Muncă fără experiență. Multe anunțuri potrivite pentru pensionari sunt concentrate la această rubrică.
  7. Pedagogi. În această rubrică mereu veți găsi posturi vacante pentru profesori.
  8. Personal casnic. Cei care trimit anunțuri la această rubrică au puțină încredere în tineri.
  9. Magazioneri, depozitari. Încă o rubrică unde persoanele în etate sunt apreciate.
  10. Agricultură. Dacă excludem munca fizică grea, atunci puteți alege un post vacant potrivit pentru dvs.: în natură și la aer curat.
  11. Jurisprudență. Da, chiar și la pensionare, un avocat bun își va găsi întotdeauna de lucru.



Da, pentru a găsi un job trebuie să-l cauți, dar uneori jobul vă poate găsi pe dvs. Pentru aceasta este suficient să expediați CV-ul dvs. către Rabota.md, enumerând capacitățile, experiența și funcțiile pe care le doriți. Sunt sigură, aceste CV-uri vor fi mai solide decât ale multor tineri solicitanți.

Desigur totul depinde de experiența unică și cunoștințele de expert pe care le aveți. Dacă ani la rând angajatul și-a îmbunătățit calificările, nu va rămâne fără muncă. Dar dacă de-a lungul timpului ați lucrat doar la fabrică sau la birou fără a avea o creștere profesională, să găsiți un loc de muncă va fi mai dificil.

Noi, tineretul de astăzi, nu avem acea atitudine responsabilă față de viitorul nostru așa cum o aveau părinții noștri. De aceea eu continui să cred că generația a treia se va descurca cu toate.

Articole asemănătoare