Înapoi

Pa, muncă de la 9 la 18. Tot ce trebuie de știut despre programul flexibil de lucru

15 Septembrie, 2022 9140
Pa, muncă de la 9 la 18. Tot ce trebuie de știut despre programul flexibil de lucru

Au intrat în vigoare noile prevederi ce țin de programul flexibil de lucru. Articolul în cauză din Codul Muncii a fost rescris cu scopul de a clarifica conceptul de program flexibil de muncă și de a concretiza modul lui de aplicare. Oferim în acest articol detalii despre aspectele relevante pentru angajați. 

Ce presupune programul flexibil de muncă 


În Codul Muncii a fost adăugat termenul „formule flexibile de muncă”. Conform definiției, acestea sunt „programe de muncă care le oferă posibilitatea salariaților să-și adapteze programul de lucru, inclusiv prin utilizarea muncii la distanță, a regimului flexibil de muncă, a timpului de muncă parțial sau a săptămânii de lucru comprimate”.

Munca de la distanță — munca prestată în afara oficiului, rezultatele acesteia fiind trimise prin internet. 

Regimul flexibil de muncă este definit, de obicei, ca program de muncă în care ziua nu se începe și nu se termină la o oră fixă, ci într-un interval stabilit. Spre exemplu, puteți veni la serviciu între 08:00 și 11:00 și puteți pleca între 17:00 și 20:00, dar cu condiția îndeplinirii celor 8 ore de muncă. 

Timpul de muncă parțial, numit în Codul Muncii și muncă pe fracțiune de normă, se stabilește de comun acord cu angajatorul, cum se întâmplă de altfel și cu celelalte programe de muncă. În cazul femeilor însărcinate, a angajaților care au copii în vârstă de până la 10 ani sau copii cu dizabilități, precum și în cazul celor care îngrijesc un membru bolnav al familiei, angajatorul este obligat să le stabilească, la cererea lor, ziua sau săptămâna de muncă parțială. 

Săptămâna de lucru comprimată este formula flexibilă de muncă în care puteți lucra aceleași 40 de ore legale, dar nu timp de cinci zile, ci, de exemplu, timp de patru. O altă variantă ar fi să lucrați mai mult de luni până joi, iar vineri să aveți zi scurtă. 

Cum se trece la programul flexibil de muncă


Conform Codului Muncii, puteți solicita un program flexibil de muncă atât la angajare, cât și ulterior acesteia, dar nu mai des decât o dată la șase luni. Propunerea de a trece la un program flexibil de muncă poate veni și din partea angajatorului, însă acesta nu are dreptul să-l stabilească fără acordul vostru. 

Angajatul poate solicita modificarea programului  de muncă prin intermediul unei cereri adresate angajatorului. Aceasta trebuie să conțină:
  1. data depunerii cererii;
  2. formula flexibilă de muncă solicitată;
  3. data la care modificarea programului de muncă ar urma să înceapă.

Este angajatorul obligat să fie de acord?


Nu, nu este obligat, dar trebuie să examineze cererea și să dea un răspuns solicitării în decurs de 30 de zile. Codul Muncii îi sugerează angajatorului ca, în procesul de luare a deciziei, să analizeze și următorii factori: costurile implicate; impactul asupra productivității și calității muncii; posibilitatea de reorganizare a muncii printre personalul existent și de recrutare a personalului suplimentar în caz de necesitate; efectul schimbărilor asupra capacității de satisfacere a cererii clienților. 

Dacă angajatorul refuză solicitarea salariatului de a trece la programul flexibil de muncă, atunci el va fi nevoit să justifice acest lucru. De exemplu, el poate argumenta că munca voastră nu este potrivită pentru un regim flexibil sau că aceasta este una de echipă și dacă toți angajații ar veni la ore diferite, ea ar avea de suferit, ori că, în cazul în care solicitați un program de muncă redus, va fi dificil de găsit un înlocuitor pentru două ore pe zi.

Dacă angajatorul va fi de acord, atunci vă felicităm! Condițiile programului flexibil de lucru trebuie să fie stipulate în mod obligatoriu în contractul individual de muncă sau într-un acord adițional. 

Există însă un aspect important: chiar dacă totul este documentat, aflați că în cazul în care veți fi în deplasare de serviciu, veți lucra după programul/regimul stabilit la unitatea în care sunteți delegați, nu după cel stabilit la unitatea în care lucrați în regim normal. Știți cum se zice: când ești la Roma, poartă-te ca romanii. 

Garanții pentru angajații cu program flexibil de muncă


Drepturile și garanțiile persoanelor cu program flexibil de muncă sunt aceleași ca cele ale tuturor angajaților — conform legii, forma diferită de organizare a muncii nu are impact asupra vechimii în muncă sau asupra duratei concediului anual plătit.

În varianta actualizată a legii a fost păstrată mențiunea că programul flexibil de muncă se aplică fără a avea impact asupra articolului 100 din Codul Muncii care prevede durata zilnică a timpului de muncă. Astfel, angajatul, care lucrează în regim flexibil sau conform săptămânii comprimate, nu poate fi obligat să lucreze mai mult decât ceilalți colegi de muncă.
 
***


Pentru a nu se crea confuzii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va elabora, în termen de 6 luni, un regulament-cadru care va include exemple de formule flexibile de muncă, criterii pentru a analiza specificul activității unității și pentru a elabora regulamente interne ce prevăd transferul angajatului la un program flexibil de muncă.

 

Articole asemănătoare