Înapoi

Cât de des trebuie schimbat locul de muncă în Moldova așa încât acest lucru să fie benefic

05 Septembrie, 2022 21596
Cât de des trebuie schimbat locul de muncă în Moldova așa încât acest lucru să fie benefic

Experiența de muncă este primul lucru la care atrag atenția specialiștii HR atunci când recrutează personal. Aceasta este importantă deoarece vorbește despre profesionalismul și polivalența candidaților, precum și despre reușitele lor în carieră sau despre parcursul acestora în fiecare companie.

Dacă un candidat are tendința de a-și schimba jobul o dată la câteva luni, atunci specialistul HR poate concluziona că acesta nu va ocupa pentru mult timp postul la care pretinde. Și acum să fim cinstiți, cine ar fi gata să investească timp și bani într-un angajat care nu se va reține pentru mult timp în companie? Mai nimeni, corect. Însă acest lucru nu înseamnă că respectivii candidați nu au nicio relevanță și că angajatorii caută doar persoane care au în spate ani de muncă într-o singură companie. Ba dimpotrivă, ultima categorie ar putea chiar să nu trezească deloc interesul angajatorilor. Aflați din articol nostru cum e posibil acest lucru.

Cine și cât de frecvent trebuie să-și schimbe locul de muncă


Am întrebat abonații canalului de Telegram Salarii în Moldova cât de des își schimbă locul de muncă. Rezultatele sondajului arată că foarte rar și că doar 4% dintre repondenți îl schimbă foarte frecvent, cam o dată la câteva luni. Astfel de persoane, apropo, sunt numite job hopperi (din englezescul job hopping — „săritul” de la un job la altul). 

Majoritatea participanților la sondaj, aproximativ o treime, au răspuns că lucrează în același loc de mai mult timp și că nu planifică să îl schimbe. Cu toate acestea, unele persoane au scris în comentarii că deși muncesc în același loc de o perioadă îndelungată, și-ar dori să facă o schimbare, dar nu își permit acest lucru. Printre motivele invocate ar fi frica de a nu găsi un loc de muncă mai profitabil sau chiar frica de a nu găsi un alt post de muncă din cauza vârstei înaintate, apropiate de cea de pensionare. 



Specialiștii HR consideră că o perioadă optimă de muncă într-un singur loc ar fi de 2-5 ani întrucât pe durata acesteia angajatul reușește să-și însușească principiile procesului de muncă și să obțină experiența necesară. În această perioadă mai are loc, de obicei, avansarea în carieră pe verticală (promovare) și pe orizontală (aprofundarea cunoștințelor profesionale). 

Nu sunt indicate schimbările frecvente în cazul posturilor de conducere. Acestea trebuie ocupate cel puțin trei ani, lucru care permite înțelegerea specificului poziției, implementarea propriilor strategii de conducere și obținerea unor rezultate concrete. Munca pentru o perioadă îndelungată într-o singură companie este considerată benefică și în cazul juriștilor, inginerilor, contabililor, specialiștilor HR, profesorilor. 

Specialiștilor din domeniul digital, însă, li se recomandă să schimbe locul de muncă o dată la 2-3 ani. Această sferă de activitate este foarte dinamică — cererea pentru anumite specialități se schimbă constant, la fel și profesiile, apar unele noi. De aceea, schimbarea periodică a locului de muncă îl ajută pe un specialist din domeniul digital să se adapteze noilor tendințe și să rămână relevant în această sferă de activitate. 

Indiferent de domeniu, avantajele și dezavantajele muncii de lungă durată în aceeași companie sunt aproximativ identice: 

➕ Se creează un soi de stabilitate
➕ Se pot solicita mai ușor condiții preferențiale de lucru decât în cazul unui nou loc de muncă
➕ Se consolidează reputația de angajat loial și de încredere 
➖ Angajatul este „închis” într-o singură companie
➖ Odată cu timpul, devine din ce în ce mai dificil de făcut o schimbare și de adaptat unor noi condiții de muncă
➖ Salariul poate „îmbătrâni”

Haideți să ne oprim un pic la ultimul punct.

Cum e posibil ca un angajat care activează de o veșnicie în companie să câștige mai puțin decât unul nou-venit? Iată că e posibil, spun Forbes și o multitudine de experți. Să presupunem că lucrați deja de zece ani în aceeași companie și vi se mărește regulat salariul cu un oarecare procent. Este îmbucurător acest lucru, dar totul are un sfârșit, ceea ce înseamnă că la un moment dat salariul se va opri din crescut.

Acesta a fost scenariul pozitiv. Scenariul negativ ar fi să lucrați mai mulți ani pentru același salariu, mulțumindu-vă cu faptul că aveți un post de muncă în așa vremuri grele.

Angajarea într-o companie nouă vă permite să începeți totul de la zero și să cereți din start un salariu mai bun. Mai ales acum când pe piața muncii cererea este mai mare decât oferta, fapt cauzat de migrația în masă, iar angajatorii au nevoie de specialiști calificați ca de aer.  

Dar să rămânem realiști. Chiar dacă nevoia de angajați este mare, e foarte probabil ca multe dintre companii, indiferent de vechimea lor, să nu aibă posibilitatea de a oferi salarii consistente. Oportunitățile și salariile sunt deseori direct proporționale cu dimensiunea companiei, ceea ce înseamnă că o întreprindere mică nu poate oferi angajaților săi aceleași posibilități pe care le poate oferi o întreprindere mai mare. 

Pentru cine e o normalitate schimbarea repetată a locului de muncă


Să vorbim și despre cei care se află la polul opus, despre oamenii care își schimbă jobul o dată la câteva luni, motiv pentru care nu au o reputație tocmai bună printre rândurile specialiștilor HR.

Instabilitatea candidatului poate fi percepută diferit de către angajatori. Unul poate crede că acel candidat este predispus la conflicte, că are o percepție superficială a procesului de muncă sau că este indecis și poate pleca din companie în orice moment, altul însă îl poate considera un specialist flexibil, care se adaptează ușor și este în proces de obținere a unei experiențe profesionale diverse. 

Schimbarea frecventă a locului de muncă, o dată la 2-6 luni, este considerată firească în cazul studenților care combină studiile cu munca, precum și în cazul proaspeților absolvenți care încă nu s-au decis ce este potrivit pentru ei. De asemenea, aceasta este considerată o normalitate în domeniul prestării serviciilor și se explică acest lucru prin faptul că salariul este destul de mic, iar condițiile de muncă nu sunt cele mai ușoare.

Candidatul trebuie să facă două lucruri în cazul în care este preocupat de faptul că nu va fi luat în considerare din cauza schimbării frecvente a locului de muncă:

Primul lucru este să întocmească un CV funcțional, nu unul cronologic. Într-un astfel de CV sunt scoase în evidență abilitățile candidatului. La întocmirea acestuia este esențial de pus în prim-plan competențele, realizările și doar apoi de menționat companiile în care a fost acumulată experiența profesională. 

Al doilea lucru este să se pregătească să justifice schimbarea frecventă a locului de muncă. Practica de a trece de la un loc de muncă la altul trebuie explicată într-un mod care să demonstreze existența unui motiv întemeiat, nu a unei tendințe de a fi lăsat dus de val. Acestea ar fi câteva motive care pot fi invocate: „M-am angajat în cadrul companiei având unele așteptări care, din păcate, nu s-au adeverit”, „Am primit o ofertă de muncă la care visam demult”, „Am fost nevoit/ă să schimb de mai multe ori locul de trai, ceea ce mi-a creat probleme legate de transport”, „Nu am analizat atent oferta de muncă și am dat de un șef necinstit”.

Concluzie


Ar fi bine să schimbați locul de muncă nu pentru că vă trece timpul sau pentru că nu ați fost promovați în primele 6-12 luni de muncă, apropo, perioadă insuficientă pentru a trage concluzii fondate, ci pentru că există unul sau mai multe motive întemeiate, cum ar fi de exemplu: 
  • salariul exagerat de mic;
  • atingerea rezultatelor maxime posibile, plafonarea la locul de muncă;
  • condițiile de muncă insuportabile, stresante, dăunătoare sănătății;
  • lipsa de apreciere și de respect din partea companiei;
  • circumstanțele familiale;
  • dorința de a schimba domeniul de activitate;
  • primirea unei oferte de muncă mai atrăgătoare.
Nu există un răspuns unic la întrebarea cât de des trebuie schimbat locul de muncă. Acest lucru poate fi dictat doar de necesitățile și aspirațiile pe care le aveți. De exemplu, dacă munciți în același loc de cinci sau zece ani și sunteți mulțumiți de toate, nu ne rămâne decât să vă felicităm, dar dacă fiecare zi de luni e o povară pentru voi, atunci vă informăm că cel mai probabil e timpul de făcut o schimbare. 

 

Articole asemănătoare