Înapoi

În Moldova va fi introdusă subvenția pentru transport acordată persoanelor cu dizabilități

24 Mai, 2022 1368
În Moldova va fi introdusă subvenția pentru transport acordată persoanelor cu dizabilități

Statul va acoperi cheltuielile de transport pentru persoanele cu dizabilități accentuate sau severe la angajarea acestora în afara localității în care locuiesc.

Subvențiile lunare le vor primi doar persoanele care anterior au fost înregistrate cu statut de șomer. Nu contează modul prin care persoana a găsit locul de muncă, fie că a făcut-o prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), fie pe cont propriu. Cu toate acestea, în decizia guvernului este indicat că distanța până la locul de muncă nu trebuie să depășească 30 km. 

Pentru a beneficia de subvenție, va fi nevoie de depus o cerere la aceeași subdiviziune teritorială a ANOFM la care persoana a fost înregistrată cu statut de șomer. Nu este obligatorie deplasarea la aceasta: cererea poate fi expediată prin poștă, cu aplicarea semnăturii olografe, sau prin email, cu aplicarea semnăturii electronice.

Cererea va trebui sa fie depusă în decurs de o lună de la momentul angajării, dar nu mai târziu de ultima zi calendaristică a lunii. Spre exemplu, dacă încheierea contractului individual de muncă a avut loc fie pe 10 iunie, fie pe 28 iunie, atunci în ambele cazuri cererea către ANOFM trebuie trimisă până pe 30 iunie. 

Conform deciziei guvernului, subvenția nu se acordă persoanelor cu dizabilități care beneficiază din partea angajatorului de compensarea cheltuielilor pentru transport, care se angajează în cadrul aceleiași unități la care au activat în ultimele 6 luni până la obținerea statutului de șomer, și, de asemenea, care nu vor putea prezenta actele solicitate. 


Articole asemănătoare